Vårtecken och hösttecken blir vetenskap!

Har du koll på när vårtecknen kom i år? Vet du att hösttecken är lika viktiga som vårtecken för forskarna? Naturens kalender handlar om när olika saker händer i naturen. Och varför. Och hur det går till. Hur vet träden när det är höst? Hur vet fjärilarna när det är dags att vakna på våren?

Samarbeta med forskare om naturens kalender!

Vi som forskar om naturens kalender är nyfikna på hur det ser ut i olika delar av Sverige. Vi försöker ta reda på hur växterna och djuren vet när de ska sätta igång med sina vår- och höstsysslor och hur ett förändrat klimat påverkar naturens kalender.

I dessa massexperiment vi vill samarbete med er, elever och lärare. Målsättningen är att bygga upp en plattform för samarbete mellan er i skolan, forskare och miljöövervakande myndigheter.

Ni är välkomna att delta i riktig forskning och vi kommer också att ge lektionstips som hjälper er uppfylla kursplanens mål. En del saker kommer att återkomma mellan år - en viktig poäng med att följa naturens kalender är just att följa vissa saker år från år - och en del projekt kommer att vara tillfälliga.

Naturens kalender i ett förändrat klimat

Förändringar av naturens kalender är den tydligaste biologiska effekten av klimatförändringen. Vårtecknen kommer tidigare, men vi är mer osäkra på hur hösten förändras. Naturens kalender påverkar många grundläggande egenskaper hos ekosystemen. Exempelvis påverkas hur mycket koldioxid och vattenånga som utbyts mellan atmosfären och naturen. Vi undrar också hur samspelet mellan olika arter, t.ex. växterna och deras pollinatörer, påverkas om naturens kalender ändras. En förändring av naturens kalender får också effekt för landets alla pollenallergiker. Hjälp oss följa naturens kalender! Kanske har du en fråga du vill att vi ska undersöka!

Projektet stöds av WWF

Utvecklingen av detta projekt har stötts av WWF:s satsning Innovativ naturvård.

Kontakta oss

Maila oss om du har frågor eller synpunkter på Svenska fenologinätverkets skolsatsning (skola@naturenskalender.se).

Ola Langvall
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Svenska fenologinätverket
skola@naturenskalender.se
0472-263180

Anmälan

Om du vill anmäla dig till något av våra 'årstidsförsök', så klickar du dig fram till dem via bilderna i vänster-kolumnen. Vi arbetar för att vi i framtiden ska kunna erbjuda ett massexperiemnt per årstid. I dagsläget är det dock de färgglada försöken som är aktuella.