Inom Växtkalendern prioriterar vi rapportering om dessa arter. Klicka på artnamnet så fylls det i automatiskt i rapporteringsblanketten. Klicka på blomman och du kan läsa mer om den enskilda arten.

Läs mer i fenologimanualen.

Du kan testa hur man rapporterar genom att använda vår påhittade art, testsippan. Klicka på den här under och fullfölj sedan alla rapporteringssteg.

Rapportera observationer av växter

Observation
Observatör:
 
Artnamn:
 -  Svenskt
 -  Vetenskapligt 
 
Datum:
 
Fenologiska faser:
 -  Lövsprickning
     -  Barrträds skottskjutning 
       -  Blomning
         -  Mogna frukter/bär
           -  Fröspridning
             -  Höstlövsfärger
               -  Lövfällning
                Plats
                Mina observationsplatser:

                Ny plats
                Observationsplatsens namn:
                Placering: Latitud:
                  Longitud:

                Ange placering på karta
                Sök upp plats med namn. Klicka i kartan för att justera positionen. Zooma in med dubbelklick och placera markören så noggrant som möjligt.

                Hur rapporterar man fenologiobservationer?

                Du behöver veta vilken art du observerat, vilken fenologisk fas (lövsprickning, blomning etc.) växten var i och var du gjorde iakttagelsen. Du ska också ge observationsplatsen ett namn (ex. Dalby Dalby Söderskog vid Dalby hage).

                Namnet på växten skriver du in i 'Art'-rutan. Du måste sedan klicka på rätt namn. Sedan anger du vilket datum du gjorde observationen. I rutan 'Fenologisk fas' klickar du i vilket stadium växten befann sig i. Till exempel om den blommade eller höll på att fälla sina löv? Kanske den både blommade och hade mogna frukter. Då klickar du i båda. Slutligen anger du var du gjorde observationen. Om du inte råkar kunna positionen själv klickar du på "Ange placering på karta". Då öppnas en karta där du kan söka dig fram, zooma in och med ett klick på kartan ange var observationen gjordes. Latitud och longitud fylls i automatiskt när du klickar på kartan. Gå gärna över till satellitbild så kan du vara ändå noggrannare när du lokaliserar observationsplatsen.

                Tack för din medverkan!

                 

                Du måste ge observationsplatsen ett namn. Bäst är det om du anger platsens riktiga namn (ex. Dalby Dalby Söderskog vid Dalby hage).

                Latitud och longitud måste anges i decimalformat. Om du inte råkar kunna positionen själv klickar du på "Ange placering på karta". Då öppnas en karta där du kan söka dig fram, zooma in och med ett klick på kartan ange var observationen gjordes. Latitud och longitud fylls i automatiskt när du klickar på kartan. För ökad precision kan det vara bra att byta från kartvy till satellitbildsvy när du zoomar in på kartan.

                Observera att vi använder WGS84 för lat/long angivelser. Om du har ett större dataset med platsangivelser i något annat format hjälper vi dig gärna att konvertera dessa. Kontakta oss via mail info@naturenskalender.se