Klimat och fenologi

Fenologi handlar om tidsmönster i naturen. När slår bladen ut på våren, när byter bladen färg på hösten? När vaknar björnen ur sitt ide, när kommer flyttfåglarna åter till Sverige? Mycket av det vi uppfattar som årstider är just dessa skiften i naturen - tussilagon slår ut och vi känner att våren är på väg. Förutom att beskriva dessa tidsmönster försöker fenologer förstå vad som styr dem och vad som händer om dessa tidsmönster förändras.

Växter och djur använder ofta temperatur- och ljusförhållanden som tecken för när de ska börja växa, para sig, eller gå in i vintervila. Den pågående klimatförändringen innebär bland annat att det blir varmare på jorden och därmed förändras de system som växter och djur använder för att reglera sin årscykel. Störst utmaning kommer detta att vara för växter eftersom de inte kan flytta sig utan måste leva med de förhållanden som råder på deras växtplats. Många växter är dessutom beroende av insekter för pollinering och av fåglar för fröspridning. Vi vet i dagsläget väldigt lite om hur dessa samspel mellan insekter, fåglar och växter kommer att påverkas av klimatförändringen, och det är ett av huvudskälen till att Svenska fenologinätverket samlar in fenologiska data för så många arter och fenologiska faser som möjligt.

Det är väl belagt att växter påbörjar sin växtsäsong och blomning tidigare nuförtiden. I Uppland blommar till exempel hägg och syren 6-7 dagar tidigare nu än för 50 år sedan, och vårblomningen har tidigarelagts ungefär dubbelt så mycket som midsommarblomningen.

Observationer: Gunnar Johansson, Gullsmyra. Analys: Kjell Bolmgren, Sveriges lantbruksuniversitet