Anmälan

Vårförsöket 2015 är avslutat. Du är välkommen att anmäla dig till kommande massexperimentet. Läs mer på Naturens kalender i skolan.

Du kan också skicka in din intresseanmälan om du är intresserad av att delta i kommande forskningsexperiment.

Välkommen till Vårförsöket 2015!

Vill du och dina elever delta i riktig forskning? Vi har genomfört Höstförsöket 2013 och 2014. Det gav enastående forskningsdata som väckt mycket nyfikenhet bland forskningskollegor i Sverige och andra länder. Nu bjuder vi in till det första Vårförsöket. Det är forskare vid universiteten i Umeå, Lund och Stockholm som utformar Vårförsöket 2015.

Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Ni, lärare och elever, väljer själva vilka lövträd ni följer, men vi kommer att rekommendera er som varit med tidigare att även följa samma träd som tidigare.

Vårförsöket är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".


Vårförsöket 2015 - lövsprickning i skog och öppen mark

Forskarna vill ha er hjälp med två saker. Dels att observera lövsprickningen hos några lövträd som finns i en stor del av landet. Dessa observationer kommer forskarna sedan att jämföra med satellitobservationer, med genetiska studier av lövsprickning och med historiska lövsprickningsdata.

Dessutom vill forskarna gärna att ni gör observationer av träd som växer på olika platser: (i) ensamt på öppen mark, (ii) i ett skogsbryn och (iii) en bit in i en skog.
Det är oftast enklast att göra observationer av träd som står öppet eller i skogsbryn, men satelliter som också följer lövsprickningen "ser" ju mest träd som växer inne i skogen. Därför vill vi veta hur mycket lövsprickningen skiljer sig mellan dessa olika miljöer.




Praktisk information och lärarhandledningar kommer att läggas upp i högerspalten för nedladdning. Vi skickar även ut dem via mail till alla anmälda så fort de är klara.

Rapportera in era observationer
När ni gjort era observationer går ni till rapporteringssidan (ej klar än), loggar in med de inloggningsuppgifter ni fått efter anmälan, och rapporterar in under 'Mina observationer'. Sista datainrapporteringsdag är den 15 juni.



Projektet stöds av WWF
Utvecklingen av detta projekt stöds av WWF:s satsning Innovativ naturvård och är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Hör av dig om du har några frågor!
Du når oss snabbast via mail.

Följ naturens kalender! ... och tveka inte att ringa eller maila mig om du har frågor.

Kjell Bolmgren
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Samordnare för Svenska fenologinätverket
kjell.bolmgren@slu.se
0730-670365