Höstförsöket på kartan!

Kartan visar de skolor/klasser som har lagt in sina koordinater och börjat skicka in rapporter på rapporteringshemsidan.

Klicka här för att få upp kartan på en egen sida!

Välkommen till Höstförsöket 2018!

Vill du och dina elever delta i riktig forskning? För sjätte året i rad genomför vi Höstförsöket. Genom att delta i detta massexperiment skapar ni enastående forskningsdata som redan väckt nyfikenhet bland forskningskollegor och lett till vetenskapliga publikationer.

Nu bjuder vi in till ett nytt samarbete mellan skola och forskning med utgångspunkt i naturens kalender. Höstförsöket är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Höstförsöket 2018 – hur går det till?

Er uppgift är att göra direkta observationer av när höstlöven dyker upp på de lövtträd ni följer. Oavsett vilka lövträd ni har tillgång till kan ni delta i Höstförsöket. Den övergripande frågan vi studerar är: "Hur vet träden när det är höst?". Att förstå vad som styr den biologiska hösten är i högsta grad relevant med tanke på den pågående klimatförändringen

Elever i alla åldrar

Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Det är lärarens uppgift att se till att uppgiften genomförs korrekt. Deltagarna väljer själva vilka lövträd de följer, men vi kommer att rekommendera er som var med i tidigare massexperiment att även följa samma träd som då om det är möjligt.

Praktisk information och lärarhandledningar publiceras här under sommaren. Vi skickar även ut dem via mail till anmälda klasser den 4 september.

Rapportera in era observationer

När ni gjort era observationer går ni till rapporteringssidan, loggar in med de inloggningsuppgifter ni fått efter anmälan, och rapporterar in under 'Mina observationer'. Sista datainrapporteringsdag är den 12 november.

Projektet stöds av WWF

Utvecklingen av detta projekt stöds av WWF:s satsning Innovativ naturvård och är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Hör av dig om du har några frågor!

Du når oss snabbast via e-post, men vi finns också på Instagram (@naturenskalender), Twitter (@naturenskalend) och i Facebook-gruppen "Naturens kalender i skolan".

Följ naturens kalender! ... och tveka inte att ringa eller maila mig om du har frågor.

Kjell Bolmgren
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Samordnare för Svenska fenologinätverket
kjell.bolmgren@slu.se
0730-670365

Anmälan

Välkommen att anmäla er till Höstförsöket 2018.

Sista anmälningsdag är den 1 september.

Instruktioner etc.

Vi uppdaterar just nu alla instruktioner och stöddokument och lägger upp dem här så snart de är klara. /180618

Klara att ladda ned

Tidsramar

Syfte och bakgrund

Observationsblankett

Instruktioner till höstlövsobservationer

Instruktioner till fotografering av höstlövsträd

Lektionstips och andra resurser