Kalendrar

Kollar

Försök

Välkommen till Fågelkalendern!

Gillar du att hålla koll på flyttfåglar och andra årstidstecken?! I Fågelkalendern samlar vi in observationer av vårtecken och hösttecken på ett organiserat sätt. Målet är att bidra med landsomfattande data för att bättre kunna följa, förstå och förutse klimatförändringens effekter för fåglarna. Vi hoppas på din hjälp! Med gemensamma krafter kan vi beskriva naturens kalender i hela landet.

Välkommen att hjälpa till i Fågelkalendern! Skicka in dina kontaktuppgifter om du är intresserad av att bli fenologiväktare, så återkommer vi med mer information. Tipsa gärna andra!

Länkar till all dokumentation du kan behöva för att komma igång med Fågelkalendern:

Hur går det till?

Poängen med Fågelkalendern är att alla som deltar gör sina observationer på samma sätt. Målet är att metoden ska vara så enkel att såväl erfarna skådare som nybörjare ska kunna delta sida vid sida. I korthet handlar det om följande:
  • Du gör observationer under 5 minuter på en plats du själv bestämmer, och rapporterar in vilka arter du sett och hört – och de du inte sett och hört.
  • Du utgår från en egen lista med fågelarter som du fokuserar på. Vi rekommenderar ett antal prioriterade fågelarter, men du anpassar din egen lista till de arter som du känner till och vill observera.
  • Upprepa observationerna, helst 2 gånger i veckan, under relevanta perioder av året
  • Dina Fågelkalendern-observationer kommer du enkelt kunna rapportera till Artportalen. Här hittar du appen för android-telefoner och surfplattor, respektive appen för iPhone-telefoner och iPads.

Vanliga frågor och svar

Vi samlar de frågor vi får om Fågelkalenderns metodik på en särskild sida. Du är så klart välkommen att vända dig direkt till oss (fagelkalendern@naturenskalender.se) med dina frågor, men titta gärna igenom denna sida med vanliga frågor och svar först.

Ola Langvall
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Svenska fenologinätverket
info@naturenskalender.se
0472-263180
BirdLife Sverige är en av organisationerna bakom Fågelkalendern. Du kan läsa mer om föreningen och är varmt välkommen som medlem.

Bli fenologiväktare

Att vara fenologiväktare för Fågelkalendern innebär att du gör dina observationer på samma sätt som andra fenologiväktare. Då får dina observationer ett större värde.

Skicka in kontaktuppgifter om du är intresserad av att bli fenologiväktare för Fågelkalendern.



Svenska fenologinätverket

Fågelkalendern är en del av Naturens kalender och Svenska fenologinätverket. Sveriges lantbruksuniversitet är huvudman.