Hur rapporterar man fenologiobservationer till Vårkollen?

Du behöver veta vilken art du observerat, vilken fenologisk fas (t.ex. pågående blomning, alternativt före eller efter blomning) växten var i och var du gjorde iakttagelsen. Markera vilken fas respektive art (av de sex arter som finns att välja på) har. Du ska också ge observationsplatsen ett namn (ex. Dalby Dalby Söderskog vid Dalby hage).

Om du inte har gjort någon observation på en art, väljer du alternativet "Inte observerad" för den arten. Slutligen anger du var du gjorde observationen. Om du inte råkar kunna positionen själv klickar du på "Ange placering på karta". Då öppnas en karta där du kan söka dig fram, zooma in och med ett klick på kartan ange var observationen gjordes. Latitud och longitud fylls i automatiskt när du klickar på kartan. Gå gärna över till satellitbild så kan du vara ändå noggrannare när du lokaliserar observationsplatsen.

Tack för din medverkan!

 

Du måste ge observationsplatsen ett namn. Bäst är det om du anger platsens riktiga namn (ex. Dalby Dalby Söderskog vid Dalby hage).

Latitud och longitud måste anges i decimalformat. Om du inte råkar kunna positionen själv klickar du på "Ange placering på karta". Då öppnas en karta där du kan söka dig fram, zooma in och med ett klick på kartan ange var observationen gjordes. Latitud och longitud fylls i automatiskt när du klickar på kartan. För ökad precision kan det vara bra att byta från kartvy till satellitbildsvy när du zoomar in på kartan.

Observera att vi använder WGS84 för lat/long angivelser. Om du har ett större dataset med platsangivelser i något annat format hjälper vi dig gärna att konvertera dessa. Kontakta oss via mail info@naturenskalender.se