Vårkollen är slut för i år!

Rapportering till Vårkollen har pågått den 29 april och 1 maj, men nu är den avslutad. Om du har gjort observationer under dessa två dagar, men inte har hunnit rapportera dem än, går det bra att skicka in rapporten på Naturens Kalenders rapporteringssida istället. Du är även välkommen nästa år vid valborg för nya vårkollen-rapporter!

Här hittar du pressmeddelandet med årets resultatsammanställning.

Här nedan kan du se kartor med resultatet av Vårkollen, där årets rapporter jämförs med medelvärdet för 100 år sedan:

- Tussilagons blomning Visa... »
- Blåsippans blomning Visa... »
- Vitsippans blomning Visa... »
- Sälgens blomning Visa... »
- Häggens blomning Visa... »
- Björkens lövsprickning Visa... »

Vill du kolla in alla rapporter som är gjorda till Vårkollen, kan du klicka på länkarna till Naturens Kalender nedan (öppnas i nytt fönster):

- Tussilagons blomning
- Blåsippans blomning
- Vitsippans blomning
- Sälgens blomning
- Häggens blomning
- Björkens lövsprickning

Du är varmt välkommen att bli medlem i Svenska Botaniska Föreningen (SBF) och stödja arbetet med den svenska floran.

Vill du fortsätta rapportera om naturens kalender är du välkommen till www.naturenskalender.se.

Vill du att vi kontaktar dig?

Ja, jag vill veta mer om SBF: info@svenskbotanik.se

Ja, jag vill veta mer om Naturens kalender

Tack för att du hjälper oss följa naturens kalender i hela landet! Detta är en viktig del i svensk forskning och miljöövervakning av klimatförändringens effekter på arter och ekosystem.

Hur rapporterar man fenologiobservationer till Vårkollen?

Du behöver veta vilken art du observerat, vilken fenologisk fas (t.ex. pågående blomning, alternativt före eller efter blomning) växten var i och var du gjorde iakttagelsen. Markera vilken fas respektive art (av de sex arter som finns att välja på) har. Du ska också ge observationsplatsen ett namn (ex. Dalby Dalby Söderskog vid Dalby hage).

Om du inte har gjort någon observation på en art, väljer du alternativet "Inte observerad" för den arten. Slutligen anger du var du gjorde observationen. Om du inte råkar kunna positionen själv klickar du på "Ange placering på karta". Då öppnas en karta där du kan söka dig fram, zooma in och med ett klick på kartan ange var observationen gjordes. Latitud och longitud fylls i automatiskt när du klickar på kartan. Gå gärna över till satellitbild så kan du vara ändå noggrannare när du lokaliserar observationsplatsen.

Tack för din medverkan!

 

Du måste ge observationsplatsen ett namn. Bäst är det om du anger platsens riktiga namn (ex. Dalby Dalby Söderskog vid Dalby hage).

Latitud och longitud måste anges i decimalformat. Om du inte råkar kunna positionen själv klickar du på "Ange placering på karta". Då öppnas en karta där du kan söka dig fram, zooma in och med ett klick på kartan ange var observationen gjordes. Latitud och longitud fylls i automatiskt när du klickar på kartan. För ökad precision kan det vara bra att byta från kartvy till satellitbildsvy när du zoomar in på kartan.

Observera att vi använder WGS84 för lat/long angivelser. Om du har ett större dataset med platsangivelser i något annat format hjälper vi dig gärna att konvertera dessa. Kontakta oss via mail info@naturenskalender.se