Höstförsöket på kartan!

Kartan visar de skolor/klasser som har lagt in sina koordinater och börjat skicka in rapporter på rapporteringshemsidan.

Klicka här för att få upp kartan på en egen sida!

Välkommen till Höstförsöket 2017!

Vill du och dina elever delta i riktig forskning? För femte året i rad genomför vi Höstförsöket. Genom att delta i detta massexperiment skapar ni enastående forskningsdata som redan väckt nyfikenhet bland forskningskollegor och lett till vetenskapliga publikationer.

Nu bjuder vi in till ett nytt samarbete mellan skola och forskning med utgångspunkt i naturens kalender. Höstförsöket är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Höstförsöket 2017

Oavsett vilka lövträd du har tillgång till kan du delta i Höstförsöket. Vi fortsätter att arbeta med frågan "Hur vet träden när det är höst?", och er uppgift är att göra direkta observationer av när höstlöven dyker upp på de lövtträd ni följer.

Elever i alla åldrar

Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Det är lärarens uppgift att se till att uppgiften genomförs korrekt. Deltagarna väljer själva vilka lövträd de följer, men vi kommer att rekommendera er som var med i tidigare massexperiment att även följa samma träd som då om det är möjligt.

Praktisk information och lärarhandledningar publiceras här under sommaren. Vi skickar även ut dem via mail till anmälda klasser den 4 september.

Rapportera in era observationer

När ni gjort era observationer går ni till rapporteringssidan, loggar in med de inloggningsuppgifter ni fått efter anmälan, och rapporterar in under 'Mina observationer'. Sista datainrapporteringsdag är den 13 november.

Projektet stöds av WWF

Utvecklingen av detta projekt stöds av WWF:s satsning Innovativ naturvård och är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Hör av dig om du har några frågor!

Du når oss snabbast via e-post, men vi finns också på Instagram (@naturenskalender), Twitter (@naturenskalend) och i Facebook-gruppen "Naturens kalender i skolan".

Följ naturens kalender! ... och tveka inte att ringa eller maila mig om du har frågor.

Kjell Bolmgren
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Samordnare för Svenska fenologinätverket
kjell.bolmgren@slu.se
0730-670365

Anmälan stängd

Över 15000 elever från Ystad till Kiruna anmäldes till Höst-försöket 2017. Anmälan stängde den 1 september och datainsamlingen stängde den 14 november. Vi tackar alla de elever och lärare som tillsammans skickat in över 10 000 observationer. Nu arbetar vi med att analysera dessa data.

Vi återkommer med ett nytt samarbete med forskare i Höstförsöket 2018 och hoppas ni vill vara med då. Anmälan öppnar våren 2018.