Anmälan

Anmälningstiden till Höstförsöket 2015 stängde den 15 september.

Du kan skicka in din intresseanmälan om du är intresserad av att delta i kommande forskningsexperiment.

Välkommen till Höstförsöket 2015!

Vill du och dina elever delta i riktig forskning? För tredje året i rad genomför vi Höstförsöket. Genom att delta i detta massexperiment skapar ni enastående forskningsdata som redan väckt nyfikenhet bland forskningskollegor och lett till vetenskapliga publikationer.

Nu bjuder vi in till ett nytt samarbete mellan skola och forskning med utgångspunkt i naturens kalender. Höstförsöket är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".


Höstförsöket 2015 - från vår till höst

Årets experiment fortsätter på samma tema som tidigare: Hur vet träden när det är höst? I höst gör vi det enkelt för oss och gör direkta observationer av när höstlöven dyker upp. Tack vare att en del av er deltog i Vårförsöket 2015, där vi undersökte lövsprickningen hos samma träd, kommer vi att kunna undersöka om lövsprickningen påverkar höstlövsutvecklingen. Det har precis kommit ut en vetenskaplig rapport som antyder att så är fallet (Keenan and Richardson i Global Change Biology 2015) och många forskare är därför nyfikna om dessa resultat kan bekräftas eller motbevisas.Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta. Eleverna kan själva välja vilket lövträd de följer, men vi kommer att rekommendera er som var med i tidigare massexperiment att även följa samma träd som då om det är möjligt.

Praktisk information och lärarhandledningar kan ni ladda ner via länkarna i högerspalten. Vi skickar även ut dem via mail till anmälda klasser den 26 augusti respektive 16 september.

Rapportera in era observationer
När ni gjort era observationer går ni till rapporteringssidan, loggar in med de inloggningsuppgifter ni fått efter anmälan, och rapporterar in under 'Mina observationer'. Sista datainrapporteringsdag är den 9 november.Projektet stöds av WWF
Utvecklingen av detta projekt stöds av WWF:s satsning Innovativ naturvård och är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Hör av dig om du har några frågor!
Du når oss snabbast via mail.

Följ naturens kalender! ... och tveka inte att ringa eller maila mig om du har frågor.

Kjell Bolmgren
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
Samordnare för Svenska fenologinätverket
kjell.bolmgren@slu.se
0730-670365